Exkurzia v mliekárni

Dňa 12.4.2016 sa žiaci 3.KCH a 2.KCH zúčastnili exkurzie v Gaderskej mliekárni, ktorá sa zaoberá výrobou jogurtov, mlieka, smotany, masla, tvarohu…atď.

Zapamätali sme si:

  1. Denne spotrebujú 5000 litrov mlieka
  2. Majú 350 dojných kráv, ktoré doja dvakrát denne

Videli sme:

  1. Pasterizáciu mlieka
  2. Odstraňovanie baktérií v mlieku
  3. Oddeľovanie mlieka od smotany v tanku
  4. Plnenie jogurtov
  5. Výrobu a miešanie masla
  6. Kvasinky, ktoré pridávajú do jogurtov / kvasia sa pri teplote 37 – 400C /
  7. Balenie mlieka do sáčkov
  8. Výrobu tvarohu / oddeľovanie tvarohu od tekutiny vo vaniach/

                                                                                     Žiaci 3.KCH