Krok vpred

31. 5. 22 – kuchárska dielňa

Absolvovali sme postupové skúšky – predprípravu na záverečné skúšky vo štvrtom ročníku. Našou úlohou bolo pripraviť celé menu – polievku, hlavné jedlo, prílohu, šalát. Za štyri hodiny sme museli nanormovať, navážiť a samozrejme uvariť. Varili sme už mnohokrát, ale niečo iné je variť spoločne (ak pokazím, odnesieme si to všetci), a niečo iné variť sám celé jedlo s vedomím, že na konci sa stretne nad mojím výtvorom vedenie školy.

Pár týždňov pred skúškami sme sa naučili desať  tém. V pondelok 30. 5. 2022 sme si vylosovali recepty a v utorok sme sa do toho pustili. Mali sme strach, a aj keď sme sa tvárili , že nám nič nie je, boli sme poriadne „vyklepaní“ (tento výraz si ako kuchár môžem dovoliť). To sa varí majstrom kuchárom, keď majú vlastnú váhu!  My sme boli na jednu váhu traja. Samostatné varenie je náročnejšie ako spoločná práca s majstrom, hlavne zodpovednosť trochu (vlastne dosť) zväzuje ruky. Ale na konci to vyváži pocit, ktorý sme zakúsili prvýkrát – dokážem celkom sám navariť jedlo, ktoré môžem ponúknuť a nemusím  sa báť, že jedinou témou pri stole bude práve moje jedlo. A nemusím mať potkana pod čiapkou (toho animovaného) ani skúseného kuchára za chrbtom.

A Michelinská hviezda ? V tomto momente… prečo nie!?

žiaci 3. KCH